Του μπάχαλου γίνεται πλέον στον υγειονομικό τομέα, εκεί που η κυβέρνηση τα πήγαινε καλά.

Το άνοιγμα του Τουρισμού έδειξε τις οργανωτικές αδυναμίες του επιτελικού κράτους. Καμία προετοιμασία, έλεγχοι κατά περίπτωση, αλλαγές κανονισμών και πρωτοκόλλων στο πόδι.

Συγκρούσεις με τις ξένες κυβερνήσεις λόγω των αντιφάσεων της ελληνικής διοίκησης. Όλα αυτά την ώρα που οι τοπικές κοινωνίες περιμένουν τους τουρίστες, αλλά τα βόρεια σύνορα της χώρας ανοιγοκλείνουν.

Εγκλωβισμένοι τουρίστες και συνωστισμός στους συνοριακούς σταθμούς, απαγορευμένες πτήσεις που όμως έρχονται, ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής, διπλωματικά επεισόδια, ασαφή υγειονομικά πρωτόκολλα της τελευταίας στιγμής τα οποία αλλάζουν με την ταχύτητα του φωτός και διφορούμενες – στην καλύτερη περίπτωση – δηλώσεις των αρμοδίων, φωτογραφίζουν την κατάσταση.

Τεράστιο θέμα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία κάνουν ακόμα δυσκολότερη την λειτουργία των ξενοδοχείων.

Τη μία ημέρα ανακοινώνεται ότι θα γίνονται τεστ στα αεροδρόμια και την επόμενη ότι δεν θα γίνονται, κατόπιν ότι θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ σε επισκέπτες που έρχονται από χώρες με πολλά κρούσματα.

Ωστόσο, επίσημο πρωτόκολλο δεν φαίνεται να υπάρχει ή αν υπάρχει αλλάζει ανά μέρα. Κατά τα άλλα η κυβέρνηση έχει κάνει φιέστες με ηλιοβασιλέματα.

Ας μη μισήσουμε δε για τους εργαζομένους στον τουρισμό και την εστίαση, αυτούς που δουλεύουν και σε τι συνθήκες όχι τους άνεργους.

Χάος επικρατεί και με τα πρωτόκολλα σε νησιά και ξενοδοχεία. Υπενθυμίζεται ότι τα ξενοδοχεία άνοιγαν Δευτέρα και το Σάββατο δεν είχαν ακόμη λάβει τις σχετικές οδηγίες! Η σχετική ΚΥΑ εκδόθηκε τελικά την Κυριακή.