Ο ισχυρός άνδρας της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης κατά την ενηµέρωση των επενδυτών περιέγραψε µε µελανά χρώµατα την κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί η αεροπορική εταιρεία.

Ανέφερε ότι η χρονιά είναι η χειρότερη στην ιστορία της Aegean, µε την πτώση στη µετακίνηση των επιβατών να αγγίζει το 98% για τους µήνες Μάιο και Απρίλιο, ενώ υποστήριξε πως κάθε µήνα η εταιρεία «καίει χρήµα» 40 εκατ. ευρώ.

Αναφέρθηκε επίσης στο ενδεχόµενο «κρατικής ενίσχυσης», αποκλείοντας όµως το σενάριο της κρατικοποίησης, με λίγα λόγια ο µεγαλοµέτοχος της Aegean ζήτησε κρατική στήριξη προκειµένου να µη βρεθεί σε κατάσταση αδυναµίας η εταιρεία του, αλλά χωρίς το δηµόσιο να αποκτήσει µετοχικό έλεγχο, όπως συµβαίνει σε ευρωπαϊκές χώρες.

Απαιτεί δηλαδή κάτι ανάλογο µε τη στήριξη των τραπεζών στα πρώτα µνηµόνια, οι οποίες ανακεφαλαιοποιήθηκαν µε κρατικό χρήµα, που πλήρωσε ο ελληνικός λαός, µε τον έλεγχο όµως να παραµένει στα χέρια των παλαιών µετόχων.
Το σενάριο Βασιλάκη, να στηριχθεί δηλαδή η Aegean µε κρατικό χρήµα αλλά το δηµόσιο να µην αποκτήσει δικαιώµατα ούτε να ζητηθούν ανταλλάγµατα, βρίσκει ευήκοα ώτα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνης Γεωργιάδης το δήλωσε ξεκάθαρα. «Επεξεργαζόµαστε ένα ολοκληρωµένο σχέδιο για να µη βρεθεί η Aegean σε θέση αδυναµίας» ανέφερε, για να διευκρινίσει όµως ότι «το πρόβληµά µας δεν είναι αν θα µπει το δηµόσιο ως µέτοχος στην εταιρεία αλλά να παρουσιάσουµε ένα ολοκληρωµένο σχέδιο», η στήριξη της κυβέρνησης Μητσοτάκη δίχως το δηµόσιο να ασκήσει τα δικαιώµατά του δεν είναι τυχαία.

Σίγουρα η Aegean αποτελεί τον µεγαλύτερο αεροπορικό µεταφορέα στη χώρα µας, όμως ο ζηµιογόνος για το δηµόσιο ταµείο τρόπος µε τον οποίο επιχειρείται από την πλευρά του κράτους κρύβει ακόµη έναν βαθύτερο λόγο: τους στενούς δεσµούς της οικογένειας Μητσοτάκη όχι µόνο µε τον µεγαλοµέτοχο Ευτ. Βασιλάκη (κατέχει το 37,08%), αλλά και µε την εφοπλιστική οικογένεια Λασκαρίδη.

Η οικογένεια, όπως είχε αποκαλύψει το Documento, φαίνεται ότι συνδέεται επιχειρηµατικά µε τον κρυφό χορηγό της εταιρείας της Μαρέβας Μητσοτάκη Zeus+Dione αλλά και µε τον επίσης κρυφό χρηµατοδότη των µετόχων του «Πρώτου Θέµατος», την παναµέζικη εταιρεία Velvet Success, μέτοχοι στην Aegean Airlines, σύµφωνα µε δηµοσιεύµατα, µε συνολικό, ποσοστό 17,12% είναι οι αδερφοί Θανάσης και Παναγιώτης Λασκαρίδης.

Μάλιστα η πτώση της µετοχής της εταιρείας τους τελευταίους µήνες φέρεται να έχει προκαλέσει απώλειες ύψους 53,6 εκατ. ευρώ στα δικά τους µετοχικά χαρτοφυλάκια, ενώ οι απώλειες για το χαρτοφυλάκιο Βασιλάκη εκτιµάται ότι ανέρχονται στο 36,5%, όπως έχει αποκαλύψει το Documento, η παναµέζικη offshore Velvet Success συµµετείχε στην αύξηση µετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Zeus+Dione δίνοντας 800.000 ευρώ τον Ιούνιο του 2017, ενώ φαίνεται να έχει καταθέσει ακόµη 1,8 εκατ. ευρώ σε λογαριασµό του Τάσου Καραµήτσου, µετόχου της εφηµερίδας «Πρώτο Θέµα».

Στη συνέχεια το ποσό αυτό µεταφέρθηκε από τον Καραµήτσο σε ελληνική τράπεζα για να µετάσχει στην αύξηση µετοχικού κεφαλαίου της εφηµερίδας, η οποία βρίσκεται σε άσχηµη οικονοµική κατάσταση, μετά τις αποκαλύψεις της τότε κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να γνωστοποιήσει ποιος είναι ο κρυφός χρηµατοδότης της συζύγου του, αλλά ούτε αυτός ούτε η εφηµερίδα «Πρώτο Θέµα» έδωσαν εξηγήσεις….