Συνεχίζεται σήμερα η δίκη της Χρυσής Αυγής στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, με την εισαγγελέα έδρας Αδαμαντία Οικονόμου να υποβάλει την πρότασή της για τις ποινές που θα πρέπει να επιβληθούν σε κάθε κατηγορούμενο.

Σημειώνεται πως η διευθυντική ομάδας της εγκληματικής οργάνωσης και τα μέλη της που δεν έλαβαν ελαφρυντικά είναι αντιμέτωποι με τις ανώτατες προβλεπόμενες ποινές.

Μετά την πρόταση της εισαγγελέα για τις ποινές, ο λόγος δίνεται στην υπεράσπιση. Με την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων το δικαστήριο αφού διασκεφθεί θα ανακοινώσει την απόφαση του για το ύψος της ποινής ενός εκάστου κατηγορούμενου.

Αφού ανακοινωθούν οι τελικές ποινές, το δικαστήριο να ασχοληθεί και με το κρίσιμο ζήτημα του ποιοι από τους καταδικασθέντες θα λάβουν ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση.

Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στο Εφετείο:

11:28 Κάθειρξη 13 ετών ζήτησε να επιβληθεί στην διευθυντική ομάδα η εισαγγελέας

11:26 Πρόταση για ισόβια κάθειρξη στον Γ. Ρουπακιά

– 11:11: Ξεκινά η ακροαματική διαδικασία

-10:41: Ο Γιώργος Ρουπακιάς, ένοχος για την δολοφονία Φύσσα είναι αντιμέτωπος ακόμη και με ισόβια κάθειρξη

-10:40: Ποιοι πέφτουν στα  «μαλακά». Το δικαστήριο χορήγησε ελαφρυντικό από την ομάδα των καταδικασθέντων πρώην βουλευτών μόνο στους Στάθη Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο ( καλή συμπεριφορά μετά την πράξη) Μιχάλη- Αβράμη Αρβανίτη (σύννομο βίο) και Νίκο Μίχο (ειλικρινής μεταμέλεια). Έτσι το πλαίσιο ποινών για αυτούς κυμαίνεται από 1 έως 5 έτη.

-10:39: Πιθανολογείται πως η σημερινή διαδικασία θα εξαντληθεί με τις αγορεύσεις της υπεράσπισης ώστε αύριο αφού ανακοινωθούν οι ποινές το δικαστήριο να ασχοληθεί και με το κρίσιμο ζήτημα του ποιοι από τους καταδικασθέντες θα λάβουν ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση. 

-10:37: Πλέον, η διευθυντική ομάδα της ΧΑ είναι αντιμέτωπη με τις ανώτατες προβλεπόμενες ποινές.

– 10:31: Στις 11:00 η εισαγγελέας έδρας Αδαμαντία Οικονόμου θα υποβάλει την πρότασή της για τις ποινές. Μετά την εισαγγελική λειτουργό ο λόγος δίνεται στην υπεράσπιση . Με την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων το δικαστήριο αφού διασκεφθεί θα ανακοινώσει την απόφαση του για το ύψος της ποινής ενός εκάστου κατηγορούμενου.

-10:30: Την Τρίτη, χάρη στην παρελκυστική τακτική του Γιάννη Λαγού, ο οποίος ζήτησε εξαίρεση της έδρας, η μέρα… χάθηκε. Το αίτημα απορρίφθηκε.

-10:29: Υπενθυμίζεται ότι δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό για τα ηγετικά στελέχη και τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά.

-10:28: Ανακοινώνεται σήμερα η πρόταση της εισαγγελέως έδρας για τις ποινές των καταδικασθέντων

Υπενθύμιση:

Ποιοι έλαβαν ελαφρυντικά

Αντίθετα, με τη χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου ελαφρυντικά έλαβαν οι πρώην βουλευτές Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Στάθης Μπούκουρας, οι οποίοι μετά την δίωξη της Χρυσής Αυγής, διαφοροποίησαν τη στάση τους και απομακρύνθηκαν από αυτή. Να σημειωθεί πως και οι δυο όντες βουλευτές της Χρυσής Αυγής είχαν ανεξαρτητοποιηθεί.

Στους Αλεξόπουλο και Μπούκουρα το δικαστήριο χορήγησε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη. Το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου αναγνωρίστηκε στον δικηγόρο πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Μιχ. Αρβανίτη, όπως επίσης και στον Ν. Μίχο. Στον τελευταίο χορηγήθηκε και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. Να σημειωθεί πως οι τέσσερις πρώην βουλευτές έχουν κριθεί ένοχοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και το πλαίσιο της ποινής για το αδίκημα αυτό χωρίς ελαφρυντικά είναι από πέντε έως 10 έτη. Ωστόσο, με την αναγνώριση ελαφρυντικού η ποινή αυτή μειώνεται και κυμαίνεται από 1 έως 6 έτη.

Επίσης με τη χθεσινή απόφασή το δικαστήριο χορήγησε ελαφρυντικά (μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και μετεφηβικής ηλικίας) σε δέκα ακόμη πρόσωπα που κρίθηκαν ένοχοι ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης.

Πηγή: kontranews.gr