«Εάν δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, ας πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Αναφορά στο θέμα της προσφυγής στο δικαστήριο της Χάγης για τα ελληνοτουρκικά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτή τη φορά από τη Χάλκη, σημειώνοντας ότι οι τουρκικές κινήσεις αποτελούν, πλέον, πρόβλημα και για την Ευρώπη και για τις ΗΠΑ.

Συνομιλώντας στο πλαίσιο του «2020 Aspen Security Forum» με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Νίκολας Μπερνς, ο πρωθυπουργός μίλησε για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, για τις απειλές περί γεωτρήσεων εντός ΑΟΖ και για την πρόσφατη προσφυγική κρίση στον Έβρο.

Παραδέχθηκε ότι παρά την επικοινωνία που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν και τις δύο συναντήσεις που έχει κάνει μαζί του δεν βρήκε την ανταπόκριση που περίμενε και σημείωσε ότι η Τουρκία «συμπεριφέρεται με αναξιόπιστο τρόπο και εντός του ΝΑΤΟ».

«Αποτελεί πρόβλημα για την Ευρώπη και νομίζω ότι αποτελεί πρόβλημα και για τις ΗΠΑ από την άποψη ότι ενδιαφερόταν πάντα για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του και ξεκαθάρισε ότι «είμαστε πρόθυμοι να ξαναρχίσουμε τις συνομιλίες, αλλά δεν μπορούμε να το πράξουμε υπό το καθεστώς απειλών ούτε θα προσέλθουμε εκβιαζόμενοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επειδή απειλείτε ότι θα παραβιάσετε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

«Εάν πραγματικά θέλουμε να συνομιλήσουμε, δεν μπορούμε να υπονομεύουμε την ουσία των συνομιλίων, η οποία είναι πώς θα λύσουμε το πρόβλημα των αξιώσεών μας αναφορικά με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη» ανέφερε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει «εάν δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, ας πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης. Να συμφωνήσουμε ότι αυτή είναι η μόνη διαφορά μας, να θέσουμε τις παραμέτρους, να συμφωνήσουμε σε όσα συμφωνούμε και σε όσα διαφωνούμε και να σεβαστούμε την απόφαση του δικαστηρίου. Να σεβαστούμε το διεθνές δίκαιο. Πιστεύω ότι αυτή είναι μία δίκαιη προσέγγιση στον βαθμό που δεν μπορούμε -εάν δεν μπορούμε- να λύσουμε τη διαφορά μας απευθείας μεταξύ μας».

Πηγή: avgi.gr