Μεγάλες αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η εθνική κυριαρχία είναι στα 6 μίλια. Να επισημάνουμε ότι ο προηγούμενος σύμβουλος ασφαλείας Αλέξανδρος Διακόπουλος είχε πει πως είναι στα 12 μίλια.

Τελικά ο Γιώργος Γεραπετρίτης δεν έκανε λάθος όταν μίλησε στη Βουλή και τοποθέτησε την εθνική κυριαρχία στα 6 μίλια. Ηταν ο λαγός που άνοιξε το δρόμο (παρά τις κάποιες διορθωτικές δηλώσεις την επομένη) για να έρθει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και να τοποθετήσει και με τον πλέον επίσημο τρόπο την εθνική κυριαρχία στη θάλασσα στα 6 ναυτικά μίλια.

Το είπε με σαφήνεια ο πρωθυπουργός πως υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να υπερασπίζεται την ελληνική κυριαρχία, η οποία εκτείνεται στα 6 ναυτικά μίλια στη θάλασσα και στα 10 ναυτικά μίλια στον αέρα, όσο δηλαδή είναι τα χωρικά ύδατα και ο εθνικός εναέριος χώρος.

Με αυτό τον τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε τέλος στη συζήτηση περί έμπρακτης υπεράσπισης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα & τη δυνητική ΑΟΖ σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως «Υποχρέωση της χώρας είναι να υπερασπίζεται την κυριαρχία της. Η κυριαρχία της χώρας εκτείνεται στη θάλασσα στα 6 ναυτικά μίλια και στον εναέριο χώρο στα 10. Εξ ού και ό,τι εισέρχεται στον εθνικό εναέριο χώρο αναχαιτίζεται. Γνωρίζετε επίσης πως επί δικών σας ημερών (σσ. επί ΣΥΡΙΖΑ) έγιναν ουκ ολίγες NAVTEX για τουρκικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά εντός της ζώνης 6 με 12 μιλίων. Όπως υπήρχαν αντίστοιχες ελληνικές.

Η χώρα υπερασπίζεται την κυριαρχία της, έχει Ένοπλες Δυνάμεις που βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα κι έχει αποδείξει στο πεδίο την αποτρεπτική της ισχύ».

12 ναυτικά μίλια

«Επειδή πολλά άκουσα για κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα. Το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια είναι μονομερές, αναφαίρε το δικαίωμα της χώρας, δεν αμφισβητείται, δεν τίθεται υπό αίρεση. Όμως υπάρχει το casus belli στο Αιγαίο δεν πιστεύω να εισηγείστε αυτό;», είχε πει νωρίτερα ο πρωθυπουργός.

Αυτή η δήλωση του πρωθυπουργού συνιστά μία μεγάλη εθνική υποχώρηση καθώς μέχρι σήμερα η «κόκκινη γραμμή» των ελληνικών κυβερνήσεων αφορούσε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, δηλαδή τα όρια της υφαλοκρηπίδας και δυνητικής ΑΟΖ.

Και για να έχουμε μία πληρέστερη εικόνα θα παραθέσουμε δήλωση του Αλέξανδρου Διακόπουλου, πρώην συμβούλου ασφαλείας του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος πριν λίγες μέρες είχε πει: «Η είσοδος ερευνητικού σκάφος που θα εκτελεί έρευνες σε υφαλοκρηπίδα που θεωρούμε δική μας και σε απόσταση τέτοια που θεωρούμε ότι είναι η δική μας αιγιαλίτιδα ζώνη αποτελεί τρομερή πρόκλησηΟτιδήποτε εγγύτερα των 12 μιλιών…»

Πηγή: eretikos.gr