Την ώρα που η χώρα έχει αρχίσει να βυθίζεται στην ύφεση, λόγω της ανικανότητας της κυβέρνησης, η οποία κατάφερε να έχει αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του 2019 (πολύ πριν το ξέσπασμα της πανδημίας δηλαδή), η πρόεδρος του ΣΕΦ, Χριστίνα Τσιλιγκίρη φαίνεται να έχει ανακαλύψει τον κουβά με το μέλι και ρίχνει βουτιές!

Η εκλεκτή του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη προχώρησε στη σύναψη σύμβασης με απευθείας ανάθεση με ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας, η οποία θα ανανεώνεται μηνιαίως, ακυρώνοντας -με πρόφαση την πανδημία-, ανοικτό διαγωνισμό ύψους 60.000 ευρώ και διάρκειας οκτώ μηνών.

Αρχικά, στις 5 Μαΐου 2020 το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας προκηρύσσει μειοδοτικό διαγωνισμό για την παροχή υπηρεσιών φύλαξης με ανοικτή διαδικασία με εκτιμώμενη αξία 60.000 (74.400 ευρώ με ΦΠΑ) για διάστημα 8 μηνών.

Ακριβώς δέκα ημέρες αργότερα και τρεις ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του διαγωνισμού, δηλαδή στις 15 Μαΐου 2020, η επίσημη ιστοσελίδα του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας ενημερώνει ότι προχωρά στη ματαίωση του διαγωνισμού, καθότι όπως διευρινίζει «οι έκτακτες συνθήκες αντιμετώπισης της πανδημίας άλλαξαν άρδην» τα δεδομένα, διαβάστε αναλυτικά εδώ τη σχετική ανακοίνωση: https://www.sef-stadium.gr/el/news/673-2020-05-15-19-53-57

Κάπως έτσι, φτάνουμε στην 29 Μαΐου, όταν το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα της Διαύγειας, προχωρά στη σύναψη ιδιωτικού συμφωνητικού έργου και παροχής υπηρεσιών (απευθείας ανάθεση) με εταιρεία security, η οποία αναλαμβάνει την φύλαξη του ΣΕΦ για τους επόμενους έξι μήνες έναντι του ποσού των (17.856 ευρώ με ΦΠΑ) μηνιαίως.
Βάσει του διαγωνισμού που ακυρώθηκε, το κόστος φύλαξης μηνιαίως θα έφτανε μαζί με τον ΦΠΑ στα 9.300 ευρώ, δηλαδή σχεδόν να διπλασιάστηκε!

Ας δούμε όμως τι ανέφεραν οι όροι του ακυρωθέντα διαγωνισμού: «Αντικείμενο της σύμβασης είναι η φύλαξη των μαρινών και μέρος του περιβάλλοντα χώρου του Σ.Ε.Φ., για οχτώ μήνες. Για το χώρο των μαρινών χρειάζονται (2) δύο βάρδιες ήτοι: 14.00-22.00 και 22.00-06.00 και για το χώρο των γηπέδων (1) μία βάρδια ήτοι: 22.00-06.00. Η βάρδια και για τους δυο χώρους θα είναι οκτάωρη και θα απασχοληθούν συνολικά τρία άτομα, ένα σε κάθε βάρδια. Για την νυχτερινή βάρδια ήτοι 22.00-6.000 απαιτείται η χρήση αυτοκινήτου».

Και πάμε να δούμε και τους όρους του ιδιωτικού συμφωνητικού που βρίσκεται σε ισχύ: «Αντικείμενο της σύμβασης είναι η φύλαξη χώρων αρμοδιότητας Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, για έξι μήνες. Για το χώρο του φυλακίου στη λίμνη χρειάζεται (1) μία βάρδια 24 ωρών και για τον περιβάλλοντα χώρο (2) δύο βάρδιες 16 ωρών ήτοι: 15.00-07.00 από Δευτέρα έως Παρασκευή και 24 ωρών Σάββατο, Κυριακή και Αργίες. Για τις βάρδιες του περιβάλλοντα χώρου απαιτείται η χρήση μοτοσικλετών ή ποδηλάτων ως πιο οικολογική για το περιβάλλον, κατ’ εντολήν της διοίκησης του Σ.Ε.Φ.»

Δηλαδή η κυρία Τσιλιγκίρη, χρησιμοποιώντας ως πρόφαση την πανδημία ακύρωσε μία διαφανή διαδικασία, επειδή η φύλαξη θα ξεκινά μία ώρα αργότερα και στις βάρδιες αντί αυτοκινήτων θα χρησιμοποιούνται ποδήλατα ή μοτοσυκλέτες!
Ανυπομονώ πραγματικά να δω ποδηλάτες ή δικυκλιστές φύλακες να κάνουν περιπολία στη μαρίνα μέσα στο καταχείμωνο.

Δεν τα παίρνει γρήγορα πάντως η κυρία Τσιλιγκίρη, από τον Σεπτέμβριο στο συντονισμό-διεύθυνση του ΣΕΦ και από τον Απρίλιο στην προεδρία και «μύρισε» εν μέσω πανδημίας την διαδικασία της απευθείας ανάθεσης. Βρε λες να τους έκανε σεμινάρια η κυβέρνηση…

ΥΓ Τον ακυρωθέντα διαγωνισμό της 6ης Μαΐου μπορείτε να τον δείτε ΕΔΩ: https://www.sef-stadium.gr/el/information/supplies/sef-procurements

Το ιδιωτικό συμφωνητικό στη Διαύγεια μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ: https://diavgeia.gov.gr/doc/9%CE%A53%CE%9E469%CE%97%CE%944-%CE%A093?inline=true

Πηγή: Αργυρώ Γιαννουδάκη journalist