Η άρνηση του πρωθυπουργού να προβεί έστω σε μία στάλα αυτοκριτικής για την υγειονομική κατάσταση της χώρας οδήγησε και στην πολιτική του απομόνωση.

Τα απόνερα των ολέθριων κυβερνητικών χειρισμών μετά το τέλος του πρώτου κύματος της πανδημίας αρχίζουν να συσσωρεύονται στην πύλη του Μεγάρου Μαξίμου. Το πρωθυπουργικό επιτελείο, αυτή την εβδομάδα, αναμένεται να προβεί σε νέα «ομολογία αποτυχίας» ανακοινώνοντας τη χρονική επιμήκυνση του καθολικού lockdown μέχρι τις 6 ή τις 13 Δεκεμβρίου!

Χθες η Νίκη Κεραμέως αναμενόταν να ανακοινώσει λουκέτο από αύριο στα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς ολόκληρης της επικράτειας, ενώ εξετάζεται η επέκταση του ορίου της τηλεργασίας στο 70% προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι χώροι εργασίας και να μειωθεί η κίνηση στους δρόμους.

Η εορταστική περίοδος, παράλληλα, θα βρίθει απαγορεύσεων, με αποτέλεσμα να κλείνει κάθε χαραμάδα ελπίδας και ανάσας για την καθημαγμένη αγορά. Άλλωστε ο πρωθυπουργός προειδοποίησε για Χριστούγεννα «μόνο με τους αγαπημένους μας» την Πέμπτη από το βήμα της Βουλής. Κάλεσε δε «αυτούς που μας κατηγορούν για τη στρατηγική ακορντεόν» να καταθέσουν προτάσεις προϊδεάζοντας για το… ανοιγοκλείσιμο της χώρας.

Ήδη η κυβέρνηση λαμβάνει από τους επαγγελματικούς κλάδους και ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μηνύματα δυσαρέσκειας που τοποθετούν ταφόπλακα στο αφήγημα της θριαμβολογίας για την αντιμετώπιση της Covid-19…

Κυβερνητικοί παράγοντες -επικαλούμενοι τους λοιμωξιολόγους- αναφέρουν στην ΑΥΓΗ ότι «δεν περιμένουμε μείωση κρουσμάτων μέχρι τα μέσα της εβδομάδας». Δεν αποκλείουν δε τα επόμενα 24ωρα να «δούμε και τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων από τον αρχή της πανδημίας», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αντοχές του ΕΣΥ. Ήδη ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος προεξόφλησε προχθές ότι «σε δέκα μέρες το ΕΣΥ θα έχει ηττηθεί από τον κορωνοϊό».

Τέλος κοινωνικής ανοχής

Η πολιτική συναίνεση και κοινωνική ανοχή που απολάμβανε ωστόσο η κυβέρνηση την περίοδο του ανοιξιάτικου εγκλεισμού έχει παρέλθει. Ήδη στο μικροσκόπιο του κυβερνητικού επιτελείου έχουν τεθεί τα ποιοτικά ευρήματα της τελευταίας δημοσκόπησης της Alco. Η εικόνα συγκριτικά με τους προηγούμενους μήνες έχει αλλάξει άρδην, καθώς το 52% των ερωτηθέντων δεν είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα της κυβέρνησης, σε αντιδιαστολή με το γεγονός ότι τον Μάιο το 84% δήλωναν «ευχαριστημένοι». Επιπλέον το 65% (έναντι 30%) δηλώνουν ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να λάβει τα αναγκαία περιοριστικά μέτρα.

«Φωτογραφίζουν» Μνημόνιο

Παράλληλα οι εκπρόσωποι των επαγγελματικών κλάδων, που κατέβασαν τα ρολά, βρίσκονται στα κάγκελα αξιώνοντας επαρκή μέτρα στήριξης, ενώ ο κόσμος της εργασίας καλείται να καλύψει τις ανάγκες του με τις πενιχρές κρατικές αποζημιώσεις των 534 ή 640 ευρώ. Η εικόνα που διαμορφώνεται στην οικονομία ανοίγει δε και… μνημονιακές ορέξεις.

Ωμή προαναγγελία επιβολής νέων σκληρών οικονομικών μέτρων συνιστούν οι δηλώσεις του Θεόδωρου Σκυλακάκη ότι «η χώρα βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί, ανάμεσα στην αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προκαλεί η πανδημία και στην αποφυγή καταστάσεων και δεσμεύσεων που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια». Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών μάλιστα έχει σημειώσει ότι «οι σημερινές παροχές στη δίνη της πανδημίας θα είναι μελλοντικοί φόροι» προλειαίνοντας το έδαφος για τους μελλοντικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης…

Έλλειψη αυτοκριτικής

Συν τοις άλλοις οι συνθήκες Μπέργκαμο που επικρατούν στα νοσοκομεία της χώρας ξεσκεπάζουν την κυβερνητική απρονοησία για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Η άρνηση, παράλληλα, του πρωθυπουργού να προβεί έστω σε μία στάλα αυτοκριτικής για το γεγονός ότι επί οκτώ μήνες το σύστημα Υγείας έμεινε ανοχύρωτο οδήγησε και στην πολιτική του απομόνωση, όπως αποτυπώθηκε την Πέμπτη στην κοινοβουλευτική συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Δεν δίστασε δε να ισχυριστεί ότι «όσες ΜΕΘ κι αν είχαμε, δεν θα ήταν αρκετές για να λύσουμε το πρόβλημα» και να αποδώσει τη «βασική αιτία διασποράς» στη «διασκέδαση των νέων, που είναι πιο επιρρεπείς σε τέτοιες συμπεριφορές»! Επιπλέον υπερασπίστηκε τους αλλόκοτους όρους ανοίγματος του τουρισμού, καθώς ισχυρίστηκε ότι «αν η έξαρση του δεύτερου κύματος συνδεόταν με το άνοιγμα στον τουρισμό, θα έπρεπε να την είχαμε δει τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο και όχι στα τέλη Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου».

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ ωστόσο καταδεικνύουν ότι η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων έχει αφετηρία την 1η Ιούλιου, οπότε άνοιξε ο τουρισμός και για το εξωτερικό με απευθείας πτήσεις και χωρίς απαίτηση αρνητικών τεστ λόγω της κυβερνητικής υποχώρησης στους μεγάλους tour operators. Το επιστέγασμα της πρωθυπουργικής αλαζονικής συμπεριφοράς αποτελεί η πρωτοφανής επισήμανση ότι «δεν κολλάει τόσο ο κορωνοϊός στα μέσα μεταφοράς»…

Πολιτική απομόνωση

Οι διαδοχικές βολές που δέχτηκε η κυβέρνηση από τις αντιπολιτευόμενες πτέρυγες της Βουλής -ελέω της έλλειψης συνεκτικού αποτελεσματικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της υγειονομικής οικονομικής κρίσης- προκάλεσε αμηχανία στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός, φανερά πιεσμένος και από θέση άμυνας, αναγκάστηκε στην τριτολογία του να παραδεχτεί ότι «πέσαμε έξω στην εκτίμηση για τη Θεσσαλονίκη» -φροντίζοντας ωστόσο να σημειώσει «όχι μόνο εμείς, αλλά και πολλοί επιδημιολόγοι».

Εκτόξευσε δε το επικοινωνιακό πυροτέχνημα που αφορά την παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών -προαναγγέλλοντας σχετική νομοθετική ρύθμιση- λησμονώντας την κατάργηση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας του νέου πτωχευτικού κώδικα που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία.

Υιοθέτησε, ωστόσο, την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης «για οικονομική στήριξη των αδύναμων νοικοκυριών τα Χριστούγεννα»… Ως ένδειξη επιδερμικής αυτοκριτικής σχολιάστηκε -από γαλάζιους βουλευτές- παράλληλα το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη πως «όταν ξανανοίξει η οικονομία, δεν πρέπει να επαναληφθεί ό,τι ακολούθησε μετά το πρώτο κύμα κι αυτό αφορά και την κυβέρνηση. Δεν πρέπει να επαναληφθεί αυτό το λάθος». Το ερώτημα ασφαλώς που θέτουν όλοι αφορά την ημερομηνία επανεκκίνησης της οικονομίας…

Πηγή: avgi.gr