Η Γαλλία έχει θέσει μια ισχυρή απειλή εναντίον του Τούρκου προέδρου Ερντογάν λέγοντας ότι δεν θα ανεχθούν τη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Τουρκία παίζει «ένα επικίνδυνο παιχνίδι».

Η επέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη για την υποστήριξη της κυβέρνησης των εθνικών συμφωνιών για την αδελφότητα των Μουσουλμάνων που εδρεύει στην Τρίπολη, προκάλεσε τζιχαντιστικές δυνάμεις παρέχοντας κεφάλαια, όπλα και μια νέα ομάδα τρομοκρατών από τη Συρία για να πολεμήσουν στη χώρα της Βόρειας Αφρικής.

“Είχα ήδη την ευκαιρία να πω πολύ ξεκάθαρα στον Πρόεδρο Ερντογάν, θεωρώ ότι η Τουρκία παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι στη Λιβύη σήμερα και αντιβαίνει σε όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη διάσκεψη του Βερολίνου”, δήλωσε ο Μακρόν σε δήλωση δίπλα στον πρόεδρο της Τυνησίας Κάις Σάιντ. «Δεν θα ανεχτούμε το ρόλο που παίζει η Τουρκία στη Λιβύη».

Η Γαλλία υποστηρίζει τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης με επικεφαλής τον Στρατάρχη Khalifa Belqasim Haftar. Το LNA υποστηρίζεται επίσης σε διάφορους βαθμούς από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ελλάδα,

Όταν μιλούσε για τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, ο Μακρόν είπε ότι ο Αιγύπτιος ηγέτης είχε βάσιμους λόγους να ανησυχεί για την επιθετικότητα της Τουρκίας στη Λιβύη.

«Τη νόμιμη ανησυχία του Προέδρου Σίσι όταν βλέπει στρατεύματα να φτάνουν στα σύνορά του», είπε ο Μακρόν.

«Αυτό είναι ένα μεσογειακό θέμα που μας επηρεάζει γιατί σήμερα από τη Λιβύη κάθε μέρα άνδρες και γυναίκες φεύγουν από τη δυστυχία για να έρθουν στην Ευρώπη. Πιστεύετε ότι μπορούμε να αφήσουμε την Τουρκία για μεγάλο χρονικό διάστημα να εισάγει Συριακούς μαχητές στη Λιβύη, δεδομένου ότι γνωρίζουμε; ” Ο Macron ρώτησε.

Στις 27 Μαΐου, ο Σίρκιν, ένας μυστηριώδης μεταφορέας που ταξιδεύει συνήθως στη Μαύρη Θάλασσα, φέρει τη σημαία της Τανζανίας και ισχυρίστηκε ότι πήγαινε στο λιμάνι της Γκαμπέ στην Τυνησία. Αφού πραγματοποίησε αρκετούς περίεργους ελιγμούς, συμπεριλαμβανομένου ενός για απόκρυψη της ταυτότητάς του, ο Φορμπίν, μια γαλλική φρεγάτα, αποφάσισε να την πλησιάσει για να πραγματοποιήσει επιθεώρηση για την εκτέλεση του εμπάργκο όπλων που τέθηκαν εναντίον της Λιβύης.

Δύο τουρκικές φρεγάτες επιταχύνθηκαν για να προστατεύσουν το φορτίο και εμπόδισαν τους Γάλλους να διενεργήσουν την επιθεώρηση. Ο μεταφορέας, που υποτίθεται ότι παραδίδει φάρμακο στην Τυνησία, αγκυροβόλησε στο λιμάνι της Μισράτα της Λιβύης για να παραδώσει δεξαμενές M-60, πυραύλους Hawk και μισθοφόρους.

Λίγες μέρες αργότερα, ήταν η σειρά του Courbet, ενός άλλου γαλλικού πλοίου, αυτή τη φορά υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ, να προσπαθήσει να πλησιάσει τον Cirkin. Αλλά μια από τις τουρκικές φρεγάτες που ήρθε για άλλη μια φορά στη διάσωση του φορτηγού, ενεργοποίησε το ραντάρ ελέγχου πυρκαγιάς του εναντίον του γαλλικού πλοίου.