Νέα ρητορική έκρηξη έρχεται καθώς οι ΗΠΑ αυξάνουν την κριτική για το Πεκίνο και για τον κοροναϊό. Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να «διακόψει ολόκληρη τη σχέση» με την Κίνα, στην τελευταία κλιμάκωση των εντάσεων των ΗΠΑ με το Πεκίνο, καθώς κατηγορεί όλο και περισσότερο την Κίνα για την παγκόσμια εξάπλωση του κοροναϊού. «Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε», δήλωσε ο Τραμπ την Πέμπτη στο Fox Business ’Mornings With Maria. «Θα μπορούσαμε να κόψουμε ολόκληρη τη σχέση. Τώρα αν το κάνατε, τι θα συνέβαινε; Θα εξοικονομήσετε 500 δισεκατομμύρια δολάρια; ” Ο κ. Τραμπ απάντησε σε μια ερώτηση σχετικά με το αν οι ΗΠΑ πρέπει να αρνηθούν φοιτητικές θεωρήσεις Κινέζων υπηκόων για ευαίσθητες επιστημονικές περιοχές.

Ο Πρόεδρος τις τελευταίες εβδομάδες έχει εντείνει την κριτική του για την κινεζική κυβέρνηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την αποκάλυψη του ιού και έχει προτείνει ότι το Πεκίνο θα αναγκαστεί να πληρώσει ένα τίμημα.
 Ο κ. Τραμπ δεν εξήγησε τι εννοούσε με τη διακοπή των δεσμών.  Αλλά ορισμένοι αξιωματούχοι θέλουν να απομακρύνει τις κινεζικές εταιρείες από τις αλυσίδες εφοδιασμού των ΗΠΑ.
 Ο πρόεδρος υπέγραψε επίσης την Πέμπτη εκτελεστική εντολή που εξουσιοδοτεί την Αμερικανική Διεθνή Χρηματοοικονομική Εταιρεία Ανάπτυξης να χορηγήσει δάνεια σε αμερικανικές βιομηχανικές εταιρείες για την ακτή της εγχώριας παραγωγής που σχετίζεται με την αντιμετώπιση της πανδημίας.
 Πιεσμένος για το πώς θα μπορούσε να αναγκάσει τις αμερικανικές εταιρείες να μετακινήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους, ο κ. Τραμπ είπε στην Fox Business: «Ένα κίνητρο, ειλικρινά, είναι να χρεώνουν φόρο.


Ο Μάικ Πομπέο, υπουργός Εξωτερικών, κάλεσε την Κίνα την Πέμπτη να σταματήσει την κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο που σχετίζεται με την έρευνα των ΗΠΑ για το Covid-19, και προέτρεψε την Κίνα να είναι πιο διαφανής στην παροχή πληροφοριών σχετικά με την πανδημία.
 «Ενώ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας και οι συνεργάτες μας συντονίζουν μια συλλογική, διαφανή απάντηση για να σώσουν ζωές, η ΛΔΚ συνεχίζει να σιωπά τους επιστήμονες, τους δημοσιογράφους και τους πολίτες και να διαδίδει παραπληροφόρηση, η οποία έχει επιδεινώσει τους κινδύνους αυτής της κρίσης στην υγεία»,  Ο κ. Πομπέο είπε.

Στη συνέντευξη του στο Fox Business, ο κ. Τραμπ είπε ότι εξετάζει «πολύ έντονα» εάν οι κινεζικές εταιρείες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εισάγουν χρηματιστήρια στις ΗΠΑ εάν δεν ακολουθούν τους λογιστικούς κανόνες των ΗΠΑ. Αλλά είπε ότι ήξερε ότι υπήρχε ένα μειονέκτημα σε μια τέτοια κίνηση.
“Αυτό που συμβαίνει είναι, έτσι λέμε,” πρόκειται να το κάνετε αυτό και θα ακολουθήσετε τους κανόνες του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης ή του Nasdaq “. Τι κάνουν? Λένε, εντάξει, θα μετακομίσουμε στο Λονδίνο ή θα πάμε στο Χονγκ Κονγκ. “
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Λευκός Οίκος πίεσε το κύριο ομοσπονδιακό ταμείο συνταξιοδότησης των εργαζομένων στις ΗΠΑ για να εγκαταλείψει ένα σχέδιο για επένδυση σε κινεζικές εταιρείες, σε μια μεγάλη νίκη για τα γεράκια της Κίνας στην Ουάσινγκτον.
Σε επιστολή που περιγράφει τις ανησυχίες του, ο Robert O’Brien, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, επεσήμανε ότι η κινεζική κυβέρνηση δεν επιτρέπει στους ελεγκτές των ΗΠΑ να ελέγχουν τους λογαριασμούς των κινεζικών εταιρειών που είναι εισηγμένες σε χρηματιστήρια των ΗΠΑ.