Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ήδη επιζήσει από μια απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του το 2016, ο οποίος κατηγορεί τον πρώην σύμμαχό του, Fethullah Gülen, ο οποίος ηγείται του ισλαμικού κινήματος της FETO.


Τώρα, με την τουρκική λίρα να καταρρέει, τρεις από τις μεγαλύτερες τράπεζες της κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν, καταρχάς αποτυχία εισβολής στο Ιντλίμπ στα βορειοδυτικά της Συρίας, έχασαν τη μάχη , συνέχισαν να υποστηρίζουν τρομοκράτες στη Συρία και τη Λιβύη, κατοχή της βόρειας Κύπρου και συνεχιζόμενες αεροπορικές παραβιάσεις κατά της Ελλάδας και του Ιράκ. Η Τουρκία βρίσκεται στο χείλος οικονομικής κατάρρευσης μετά από όλες αυτές τις αποτυχίες.


Πώς έγιναν όλα ?


Ο Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας του Κεμαλιστικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της Κωνσταντινούπολης Özgür Özel είπε πριν από λίγες μέρες στη Τουρκική Βουλή ότι «το τέλος του καθεστώτος των Ανακτόρων και η τάξη των Ανακτόρων θα τελειώσουν. Θα τερματίσω όλα αυτά τα καθήκοντα και όλη αυτή την αδικία του Atatürk.


Αυτό πυροδότησε μαζικές εικασίες στην Τουρκία ότι η CHP ήταν πίσω από μια επερχόμενη απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Τούρκου προέδρου.

Ο Ερντογάν αντέδρασε και είπε ότι θα «αντιμετωπίσει την αντιπολίτευση».


«Ενώ συνεχίζουμε τον αγώνα μας σε πολλά μέτωπα, από την επιδημία έως την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των οικονομικών επιθέσεων, πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε την αντιπολίτευση. Αντιμετωπίζουμε μια σκοτεινή νοοτροπία που ισχύει για όλους τους δρόμους. Δεν θα αφήσουμε αυτήν τη φασιστική νοοτροπία να βλάψει τη χώρα και το έθνος μας.

Εκτός από την απάντηση σε κάθε συκοφαντία, κάθε παραμόρφωση, πρέπει να τα συνδυάσουμε εξηγώντας το δικό μας όραμα και ενέργειες. Έχετε πολύ σημαντικά καθήκοντα στην αξιολόγηση της επόμενης ημέρας και ευκαιρίας », είπε.