Τις ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τη νέα υγειονομική κρίση ανέδειξε, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Από τις έξι” ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης.

«Υπήρχε αρχικά καλή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, μετά το lockdown όμως ακολούθησε μία σειρά από συνεχείς παλινωδίες, η κυβέρνηση τα έχει κάνει θάλασσα» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει πως: «η ΝΔ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα».

Μιλώντας συγκεκριμένα, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής τόνισε πως: «έχουν σταλεί διφορούμενα μηνύματα στην ελληνική κοινωνία με αποτέλεσμα πολλές συστάσεις να μη γίνονται πια πιστευτές. Δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που ξεκινάει δεύτερο κύμα μέσα στο καλοκαίρι και ενώ όλοι λένε ότι πρέπει να φοράμε μάσκα και κλείνουν τα βόρεια σύνορα της χώρας, να επιτρέπεται η κρουαζιέρα, να μη γίνονται οι έλεγχοι που έπρεπε να γίνονται καθολικά στα αεροδρόμια και να μην λαμβάνονται τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν».

«Είμαστε στα πρόθυρα βαριάς κρίσης. Πόσους μήνες αλήθεια θέλει μία κυβέρνηση να προετοιμαστεί ώστε να μη ζούμε όσα απαράδεκτα ζούμε σήμερα στα μέσα μαζικής μεταφοράς;» αναρωτήθηκε ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών για να προσθέσει πως: «ο κύριος Τσιόδρας διαχώρισε σε αρκετά σημεία τη θέση του, είπε ότι οι επιστήμονες εισηγούνται, η κυβέρνηση αποφασίζει. Οι εισηγήσεις των επιστημόνων σε σχέση με την πληρότητα των πλοίων, με τα τεστ και τους ελέγχους στα αεροδρόμια δεν εισακούστηκαν».

O Xρήστος Σπίρτζης είπε ακόμη για:

– τις δημοσκοπήσεις

«Δεν θα βάφτιζε ποτέ ο Αλέξης Τσίπρας ανασχηματισμό τη συμπλήρωση δύο υφυπουργών και την αναβάθμιση άλλων δύο. Εδώ και μήνες, με διαρροές από τη Νέα Δημοκρατία, ακούγαμε για ανασχηματισμό με πολύ συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Είναι προφανώς δικαίωμα του πρωθυπουργού να έχει όποιο κυβερνητικό σχήμα επιθυμεί αλλά στον ένα χρόνο διακυβέρνησης από τη ΝΔ έχουμε ζήσει, μεταξύ άλλων, το φιάσκο στον τομέα του εργασιακού και ασφαλιστικού πλαισίου, τα “σκόιλ ελικικού”, παλινωδίες στον τουρισμό. Την ίδια στιγμή στην πραγματική οικονομία δεν κουνιέται φύλλο και αυτό δεν έχει να κάνει με την υγειονομική κρίση αλλά με συγκεκριμένες παραλείψεις».

– την κατάσταση της οικονομίας

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε περιλάβει τις αναπτυξιακές δράσεις στις προγραμματικές του δηλώσεις. Τα πέντε συμβολικά, εμβληματικά κατά δήλωση του πρωθυπουργού, έργα έχουν μπει στο συρτάρι, στο Ελληνικό είχαμε το φιάσκο με τις κατεδαφίσεις, δεν έχει ξεκινήσει τίποτα, αντιθέτως έχουμε αποχωρήσεις επενδυτών. Τα πάντα είναι κολλημένα και στα δημόσια έργα, το ίδιο συμβαίνει σε μια σειρά από τομείς της πραγματικής οικονομίας. Όσον αφορά τις τράπεζες, η κυβέρνηση δεν κατάφερε να πετύχει την προστασία της πρώτης κατοικίας ούτε υπάρχει χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

– την έκθεση Πισσαρίδη

«Επιστρέφουμε στις κυβερνήσεις των μνημονίων και σε όσους τις πίστεψαν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αναβάθμιση του κυρίου Σκυλακάκη ο οποίος είναι η προσωποποίηση του νεοφιλελευθερισμού. Την ίδια στιγμή οι προτάσεις Πισσαρίδη δείχνουν ότι πάμε πίσω σε πολιτικές του 2013, του 2014, δηλαδή σε μείγματα πολιτικών τα οποία και έχουν αποδοκιμαστεί από τον ελληνικό λαό και έχουν αποτύχει στη εφαρμογή τους. Βλέπουμε πάλι ένα σχέδιο σκληρής λιτότητας το οποίο δεν έχει καμία αναπτυξιακή δράση και το οποίο ξηλώνει το εργασιακό πλαίσιο. Θέλουν πάλι τα μικρομεσαία στρώματα να πληρώσουν τη νύφη σε αντίθεση με όσα προεκλογικά έλεγαν».