Σε ένα νέο στάδιο άρσης των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί στην Βρετανία για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού.

Μόνο τα καταστήματα με είδη πρώτης ανάγκης, όπως τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία, έμειναν ανοιχτά κατά τη διάρκεια της καραντίνας που επιβλήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο για την αντιμετώπιση της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

Συνολικά σχεδόν 42.000 άνθρωποι που ήταν θετικοί στον Covid-19 έχουν πεθάνει στη χώρα.

Μετά τη διαπίστωση μείωσης του αριθμού των νεκρών και αυτών που νοσηλεύονται, η βρετανική κυβέρνηση άρχισε να χαλαρώνει τους περιορισμούς στην Αγγλία και έδωσε άδεια στις αρχές του Ιουνίου για το μερικό άνοιγμα των σχολείων όπως και των υπαίθριων αγορών και των αντιπροσωπειών αυτοκινήτων.

Από σήμερα επιτρέπεται να ανοίξουν χιλιάδες εμπορικά καταστήματα «μη βασικών ειδών», τα οποία πωλούν ρούχα, βιβλία ή ηλεκτρονικά προϊόντα, όπως και οι ζωολογικοί κήποι, τα πάρκα σαφάρι, οι κινηματογράφοι drive-in και οι χώροι λατρείας, αλλά μόνο για ατομική προσευχή.

Η χρήση προστατευτικής μάσκας γίνεται υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά όχι στα καταστήματα. Τα εμπορικά όφειλαν ως εκ τούτου να λάβουν μέτρα για να εγγυηθούν την ασφάλεια του προσωπικού τους και των πελατών, όπως το συχνό καθάρισμά τους και ενδείξεις στο πάτωμα που να υποδεικνύουν στους πελάτες τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούν.

Οι άνθρωποι μπορούν να «κάνουν τις αγορές τους με σιγουριά», δήλωσε σε μέσα ενημέρωσης ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια επίσκεψης που έκανε χθες Κυριακή σε εμπορικό κέντρο στο ανατολικό Λονδίνο όπου επιθεώρησε τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Η επαναλειτουργία των καταστημάτων είναι σημαντική για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία έχει πληγεί σκληρά από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Το ΑΕΠ της χώρας κατέρρευσε κατά 20,4% των Απρίλιο, που ήταν ο πρώτος ολόκληρος μήνας καραντίνας στη χώρα.

Τα εμπορικά καταστήματα λιανικής που έχουν μη βασικά είδη απασχολούν 1,3 εκατομμύριο ανθρώπους και αποφέρουν 46,6 δισεκατομμύρια στερλίνες στην οικονομία ετησίως.

Το εκ νέου άνοιγμά τους αφορά μόνο την Αγγλία, καθώς η Σκωτία, η Βόρεια Ιρλανδία και η Ουαλία έχουν υιοθετήσει εντελώς διαφορετικό χρονοδιάγραμμα για την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Η κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα να δώσει μια χείρα βοηθείας στις παμπ, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, τα οποία προβλέπεται να ξανανοίξουν στις αρχές του Ιουλίου.

Επισημαίνοντας ότι οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων μειώνονται, ο Μπόρις Τζόνσον έκρινε χθες ότι αυτό θα προσφέρει «μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμού» για την χαλάρωση των κανόνων.

Εν τω μεταξύ στους εμπορικούς δρόμους στο κέντρο του Λονδίνου επεκτάθηκε η χρήση του χώρου σε ορισμένα πεζοδρόμια και τοποθετήθηκαν σημεία με αντισηπτικό χεριών για τους πελάτες.

Από τις 8 Ιουνίου, όλοι οι ταξιδιώτες που φτάνουν στη Βρετανία, με κάποιες εξαιρέσεις, είναι υποχρεωμένοι να μείνουν σε καραντίνα 14 ημερών, σύμφωνα με μέτρο που ελήφθη, το οποίο καταδίκασε ο τουριστικός τομέας και αυτός των αερομεταφορών.

«Πιστεύω ότι θα πάρει κάποιο χρόνο προτού επιστρέψουμε κανονικά , ανυπομονούμε πραγματικά να υποδεχθούμε τους διεθνείς επισκέπτες μας, ίσως σε μερικούς μήνες ή την ερχόμενη χρονιά.