Στις καθυστερήσεις, αναπάντητες παραμένουν οι ερωτήσεις που έθεσε στη Βουλή η Όλγα Γεροβασίλη, Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και 44 ακόμη βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σχέση με τον περιβόητο διαγωνισμό των 515.403.956 Ευρώ για τις νέες ταυτότητες και τα έντυπα ασφαλείας.

Μόλις μια βδομάδα μάλιστα πριν εκπνεύσει και η τρίτη παράταση που έχει δώσει η κυβέρνηση για τις 30.06.2020, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επικαλείται τον κορωνοϊό για να δικαιολογήσει τις παρατάσεις επί παρατάσεων και τις καθυστερήσεις επί  καθυστερήσεων. Δεν ξέρουμε αν ο κορωνοϊός επηρεάζει και τη «φωτογραφία» ωστόσο..

Στην ερώτηση αν αποσύρθηκε ο φωτογραφικός όρος για έγχρωμη φωτογραφία συγκεκριμένης τεχνολογίας, κατά παραδοχή όσων κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση απαντά ότι ο όρος για έγχρωμη φωτογραφία θα μπορεί να παρασχεθεί «με τουλάχιστον έξι σύγχρονες διαφορετικές τεχνολογίες». Σε ποιες χώρες της Ε.Ε. εφαρμόζονται ήδη αυτές οι «έξι σύγχρονες τεχνολογίες»;

Πριν ένα χρόνο η Κυβέρνηση ματαίωσε και επαναπροκήρυξε τον διαγωνισμό, προβλέποντας έγχρωμη αντί για ασπρόμαυρη φωτογραφία, με μία μη προτυποποιημένη τεχνολογία που διαθέτουν ορισμένα μόνο εταιρικά σχήματα. Η πρακτική αυτή δεν ακολουθείται στην ΕΕ, όπου 24 από τις 28 χώρες εκδίδουν δελτία με ασπρόμαυρη φωτογραφία.

Η μειωμένη συμμετοχή υποψηφίων αναδόχων και η νόθευση του ανταγωνισμού οδηγεί σε κατακόρυφη αύξηση του κόστους και εξάντληση του προϋπολογισμού. Μάλιστα, αν και οι προθεσμίες για την υποχρεωτική εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1157 για τον νέο τύπο ταυτοτήτων είναι ασφυκτικές, η Κυβέρνηση έχει ξεφύγει παντελώς από το χρονοδιάγραμμα που έγκαιρα είχε τεθεί επί ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζουν ότι εδώ και ένα χρόνο το μόνο που έχει καταφέρει το «επιτελικό κράτος» της Κυβέρνησης είναι να μην έχουν κατατεθεί ακόμη ούτε καν προσφορές από τους υποψηφίους. Στις 30.06.2020 θα σπάσει ο κύκλος των παρατάσεων ή θα δούμε μια ακόμη μάταιη παράταση; Οι απευθείας αναθέσεις «λόγω κατεπείγοντος» καραδοκούν..