Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση των μέτρων μετά την εκτόξευση των κρουσμάτων κοροναϊού τις τελευταίες ημέρες.

Τα νέα μέτρα θα ανακοινώσει ο υφυπουργός Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στις 6 το απόγευμα στην καθιερωμένη ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, ενώ θα έχουν ισχύ από το πρωί της Πέμπτης. Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, η οποία κατέληξε στις σχετικές εισηγήσεις.

Επί της ουσίας, αυτές περιλαμβάνουν την επιβολή ενός καθολικού σκληρού lockdown, όπως του περασμένου Μαρτίου με απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα. Στόχος είναι αυτό να επιβληθεί έως την 15η Μαρτίου, καθώς τα οικονομικά περιθώρια έχουν εξαντληθεί και φαίνεται πως το άνοιγμα τουλάχιστον του λιανεμπορίου – ενδεχομένως και των σχολείων – αποτελεί ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου αποφασίστηκε η συγκρότηση μιας επιτροπής ειδικών που θα προτείνουν «έξυπνες λύσεις» για μέτρα, ώστε να καταστεί δυνατό το άνοιγμα των δραστηριοτήτων μετά την Καθαρά Δευτέρα. Ένα από τα μέτρα που έχουν προταθεί είναι η δημιουργία ενός νέου κωδικού για αγορές από καταστήματα, που θα έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια τριών ωρών και δεν θα επιτρέπεται η αποστολή δεύτερου ίδιου sms.

Το καθολικό σκληρό lockdown εξετάζεται σε συνδυασμό και με την αυστηροποίηση στις μετακινήσεις των πολιτών και συγκεκριμένα στη χρήση των κωδικών «6» (βόλτα κατοικίδιου, σωματική άσκηση κλπ) και «4» (παροχή βοήθειας σε πρόσωπο). Ειδικότερα το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει τη χρήση του κωδικού 6 αποκλειστικά για μετακινήσεις με τα πόδια, χωρίς αυτοκίνητο. Με άλλα λόγια δεν θα μπορεί κανείς να μετακινείται πολύ μακριά από τον τόπο κατοικίας του, και σίγουρα όχι διαδημοτικά. Σε ό,τι αφορά τον κωδικό 4 (βοήθεια σε άτομα που έχουν ανάγκη) εξετάζεται να διεξάγονται περισσότερες διασταυρώσεις στοιχείων κατά τους ελέγχους. Την ύπαρξη των εν λόγω εισηγήσεων επιβεβαίωσε νωρίτερα σε τηλεοπτική της συνέντευξη και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Επιπλέον, οι πληροφορίες θέλουν να συζητείται και η κατάργηση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στις 6 το απόγευμα τα σαββατοκύριακα ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Έτσι είναι πολύ πιθανόν να ισχύει η απαγόρευση από τις 9 το βράδυ και για τα σαββατοκύριακα, όπως ισχύει και τις καθημερινές.

Υπενθυμίζεται πως πολλοί ήταν εκείνοι που είχαν προειδοποιήσει επανειλημμένα την κυβέρνηση για τις συνέπειες του εν λόγω μέτρου, με την ίδια να έρχεται μετά από αρκετό καιρό να ομολογήσει επί της ουσίας την αποτυχία του.

Πηγή: tvxs.gr