Ερχονται στη δημοσιότητα εκθέσεις του FBI, οι οποίες περιγράφουν λεπτομερειακά κάθε πτυχή του σκανδάλου Novartis από το 2016 έως το 2018.

Πέραν του Αντρέα Λοβέδρου , το όνομα του οποίου επαναλαμβάνεται μονότονα του στα πληροφοριακά σημειώματα του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών των ΗΠΑ, σχεδόν όλα τα λοιπά πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία NOVARTIS εντοπίζονται στα έγγραφα των Αμερικανών.

Ο Ιωάννης Αγγελής, ο οποίος θεωρείται εκ των κύριων μαρτύρων για την «υπόθεση  Novartis», κατέθεσε έγγραφα του FBI που και το σκάνδαλο επιβεβαιώνουν και ξεκαθαρίζουν μια και καλή το τοπίο ως προς τα στοιχεία που είχε συλλέξει το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ για τα πολιτικά πρόσωπα της δικογραφίας Novartis. Πλέον, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ δεν θα έχουν καμία – μα καμία δικαιολογία περί μηχανορραφιών των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς ή των πολιτικών τους αντιπάλων εναντίον των αναφερόμενων πολιτικών προσώπων. Και δη του Ανδρέα Λοβέρδου.

Ο Λοβέρδος στο μικροσκόπιο του FBI από το 2017

Δυστυχώς, για τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ τα στοιχεία που κατέθεσε ο Ι. Αγγελής είναι αμείλικτα εναντίον του. Από τις 27 Μαΐου του 2017, όταν δηλαδή η έρευνα βρισκόταν σε πολύ πρώιμο στάδιο, το FBI γνωστοποιούσε στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα που φέρονταν να είχαν δωροδοκηθεί από τη φαρμακοβιομηχανία. Μεταξύ άλλων, εντοπίζονται τα ονόματα των Ανδρέα Λοβέρδου, Γιώργου Πατούλη και Γιάννη Στουρνάρα.

Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα από την έκθεση:

«Κατά την προρρηθείσα χρονική περίοδο (2008-2014), σύμφωνα με τους δύο μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, ανώτεροι διοικητικοί αξιωματούχοι στην Ελλάδα, που παρέλαβαν παράνομες δωροδοκίες από την NVG, είναι, μεταξύ άλλων, και οι ακόλουθοι:

– Νίκος Μανιαδάκης, ανώτερος σύμβουλος στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και συνεργάτης στην Ενική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

– Ανδρέας Λοβέρδος, πρώην Υπουργός Υγείας.

– Δημήτριος Λιντζέρης, μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και πρώην Πρόεδρος του ΕΟΦ.

Γεώργιος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου, Δ/ντής του Εθνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του WHO, Πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Φορέα Δομών Υγείας για Τοπικές Αρχές, και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας.

– Ευστράτιος Χατζηχαραλάμπους, ανώτερους αξιωματούχος στο Υπουργείο Υγείας και Πρόεδρος του Ελληνικού Οφθαλμολογικού Συνδέσμου.

– Ιωάννης Κυριακόπουλος, σύμβουλος στο Υπουργείο Υγείας στον Τομέα Κοστολόγησης Φαρμάκων και αποζημίωσης και διευθυντής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

– Κυριάκος Σουλιώτης, σύμβουλος στο Υπουργείο Υγείας, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, πρώην αξιωματούχος στο Υπουργείο Υγείας και πρώην αντιπρόεδρος του ΕΟΠΠΥ.null

– Ιωάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην Υπουργός Οικονομικών.

-Μαρία Καπετανίδου, επικεφαλής του Τμήματος Συνταγογράφησης και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΕΟΦ.

– Αντώνιος Αυγερινός, Πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού και πρώην επικεφαλής του φαρμακείου του Νοσοκομείου Γεώργιος Γεννηματάς, ενός δημοσίου νοσηλευτικού ιδρύματος στην Ελλάδα.

– Μαρία Γείτονα, καθηγήτρια Οικονομίας της Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Πρόεδρος και ιδρυτής του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Φορέα Φαρμακοοικονομίας (HELSPOR) και

– Παρασκευή Σακκά, Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Άνοιας και Νόσου Alzheimer, Πρόεδρος του Εθνικού Φορέα Δράσης για την Άνοια και τη Νόσο Alzheimer του Υπουργείου Υγείας».

Στο πληροφοριακό σημείωμα του Νοεμβρίου του 2017, ο έτερος έγκριτος συνταγματολόγος του ΠΑΣΟΚ είχε και πάλι την τιμητική του. «H NOVARTIS και η ελάττωση τιμών» είναι ο μεσότιτλος που επέλεξε το FBI, περιγράφοντας το πώς «πληρώνονταν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ο υπουργός Υγείας», όπως επίσης μία συνάντηση που είχε ο πρωταγωνιστής του σκανδάλου, Κωνσταντίνος Φρουζής, με τον Αν. Λοβέρδο.

Ακολουθεί το απόσπασμα, το οποίο αναφέρεται η «επένδυση» της εταιρίας σε κυβερνητικό αξιωματούχο:

«Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ο Υπουργός Υγείας πληρώνονταν για την εγγραφή νέων προϊόντων στην αγορά και την προστασία έναντι ελάττωσης τιμών. Το 2011-2012 η φαρμακευτική βιομηχανία είχε μεγάλες μειώσεις τιμών. Η Νοvartis δεν είχε τέτοια μείωση στα φάρμακα ογκολογίας και πολύ μικρές μειώσεις σε άλλα φάρμακα. Το πρώτο τρίμηνο του 2012, ο Φρουζής είχε μία συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας στο γραφείο του. Ο Φρουζής παρακολουθούσε συναντήσεις εβδομαδιαίας πρόσβασης στην αγορά που καθόριζαν την καμπάνια. Ο Φρουζής συμβούλευε ώστε το τμήμα να καθορίζει, προϋπολογίζει την καμπάνια. Η θέση της εταιρίας ήταν ότι μία επένδυση της τάξης των 150.000 Ευρώ σε έναν κυβερνητικό αξιωματούχο, είχε την δυνατότητα να σώσει πολλά εκατομμύρια Ευρώ (που θα χανόντουσαν) για την Novartis. O Φρουζής έλαβε 120.000 Ευρώ και τα 30.000 Ευρώ πήγαν στην ψευδή καμπάνια».

Στη συγκεκριμένη έκθεση υπάρχει αναφορά του FBI και στη Mindwork, εταιρία της συζύγου του κεντρικού τραπεζίτη, Λίνας Στουρνάρα – Νικολοπούλου.

Ακολουθεί το απόσπασμα:

«Ιδιοκτήτης της MINDWORK ήταν η Σταυρούλα Νικολοβούλου (Λίνα) (γνωστή στον συντάκτη ως Σταυρούλα Νικολοπούλου). Η Λίνα ήταν η σύζυγος του πρώην Υπουργού Οικονομικών και κεντρικού τραπεζίτη της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα (γνωστός στον συντάκτη ως Γιάννης Στουρνάρας). Ο Στουρνάρας ήταν ο κεντρικός τραπεζίτης στην Ελλάδα από τον Ιούνιο του 2012 έως το τέλος του 2013. Ο Στουρνάρας ίδρυσε την IOBE, που ήταν ινστιτούτο που ανέλυε τις οικονομικές τάσεις και παρείχε ακριβές σπουδές στη ΣΒΙΕ φαρμακευτικών τάσεων. Η MINDWORK πραγματοποίησε πληρωμές σε φαρμακευτικές εταιρίες για την Novartis.

H MINDWORK χρησιμοποιήθηκε για παροχή συμβουλών, έρευνα αγοράς και άλλες υπηρεσίες. Για παράδειγμα, μία εκδρομή οργανώθηκε σε ελληνικά νησιά για δημοσιογράφους. Υπήρχαν φωτογραφίες που λήφθηκαν κατά το ταξίδι και κύριος ομιλητής ήταν ο FNU ΚΥΡΙΟΠΟΥΛΟΣ, διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (γνωστός στον συντάκτη ως Γιάννης Κυριόπουλος). Το ταξίδι περιελάμβανε αυξημένη τιμολόγηση ποσών μέσω της MINDWORK. Το αληθές ποσό του ξενοδοχείου και των γευμάτων ήταν το μισό από την αξία τιμολόγησης.

Η MINDWORK ήταν ο οργανωτής και αποζημιώθηκε για την συμμετοχή στο συνέδριο. Το ποσό των 4.000 Ευρώ ήταν χαμηλό σε σχέση με τα ποσά προηγούμενων ετών».

Οι αναφερόμενοι της δικογραφίας στα κατάστιχα του FBI

Στο έγγραφο με ημερομηνία 23 Ιανουαρίου 2018, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δίνει την δυνατότητα να αντλήσει στοιχεία για 7 πολιτικά πρόσωπα, τα οποία περιλαμβάνονται στη δικογραφία Novartis. Συγκεκριμένα, στο απόσπασμα σημειώνεται το εξής:

«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδας μπορεί να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες αυτού του εγγράφου για την εφαρμογή του νόμου και αποδεικτικούς λόγους που αφορούν μόνο τα ακόλουθα φυσικά πρόσωπα:

– Ανδρέας Λοβέρδος

Μάριος Σαλμάς

– Άδωνης Γεωργιάδης